11/29/2009

"...ahol a temetkezés fölött egy ország vérben áll(t)!"

Megírva: 10:51 PM 2009. 11. 28.

Sok országra ráillik a fenti idézet, de egyre mindinkább: ez pedig Kína. Kína mindig is egy olyan ország volt, mely úszott a vérben, az utcák pedig tele voltak holttesttekkel, ennek ellenére azonban soha nem adták fel a szabdságért folytatott harcot.

Kína az egyik legöregebb nemzet a világon: több mint 5.000 éves. Már a kezdetektől császárok vezették az országot, s a legtöbbjük rendkívül zsarnok volt. Erre még rátettek egy lapáttal a mongolok is, akik folyamatosan ostromolták az országot. Kína születésétől a napjainkig közel annyi kínai halt meg, mint amennyi ma Kína lakossága (~1.3 milliárd). "Szerencsére" a császári korszaknak is elérkezett a vége, amikor Mao Ce Tung (ejtsd: mao chö thung) Sun Yad Sen (ejtsd: szun ját szen) bevezette a kommunista diktatúrát. Azóta Kína a világ legerősebb gazdasága (a mostani világválság nem érintette semmilyen szinten sem!), bár az emberek életszínvonala a történelem folyamán nem sokat változott. Kínában ismeretlen szó a demokrácia, és ez talán így van rendjén. Az ország folyamatosan fejlődik, hála a kormányzati intézkedéseknek.

A KKP (Kínai Kommunista Párt) egyetlen rossz döntése szerintem a Kultúrális forradalom volt, amikor rengeteg múltbéli hagyatékot pusztítottak el, de hál' Istennek még azért vannak emlékek a régi Kínából. Ha tehetném, szívesen élnék a régi Kínában, kizárólag a társadalom és a kultúra iránt. Többek között ezért is szeretném meglátogatni ezt a csodálatos országot, amely több mint 4.000 év után végre egységes országgá vált.

No és persze nem utolsó a nyelv sem. Sokak szerint lehetetlen megtanulni; a nehézsége a magyaréval vetekszik: én ezt másként látom. Csak azok mondják ezt, akik az életben még meg sem próbálták megtanulni. Szerintem rendkívül érdekes: a gondolkodás- és kifejezésmódjuk, az írásuk, a kiejtésük és a roppant egyszerű nyelvtanuk (még az angolnál is sokkalta könnyebb!) miatt. Ha valaki tanulja, akkor jól el lehet nevetgélni, ha valakinek nem megy jól a kiejtés, mivel mind a hangok, mind pedig a hangsúlyok miatt igen érdekes dolgok szoktak születni. :)

Ha Ön is szeretne megtanulni kínaiul, ajánlom figyelmébe a Keleti Nyelvek Iskoláját (keletinyelvek.hu), amely közvetlen' az Uránia mellett található Budapesten. Olcsó, a légkör nagyon kellemes, a tanári gárda rendkívül fiatalos és még olykor kínaik is beugranak tanítani. Én itt tanultam két hónapot, és még a mai napig is visszavágyom, csakhogy azóta én már magántanárnál tanulom ezt a csodálatos nyelvet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése