11/19/2009

Kinyílt az ékszeres doboz

Megírva: 4:30 PM 2009. 11. 19.

Megtörtént az, amire már régóta vártam: kezdetét vette a karácsonyi vásár Bécsben; jelentette több híradó is. A bécsi karácsonyi vásárra egyre több magyar látogat ki, ezért egyre több feliratot már magyarul is megjelenítenek. A Császárváros illetve a Zene fővárosa ezidőtájt (a havas éghajlatnak köszönhetően) fehérbe öltözik, az utcák megtellnek emberekkel és árusokkal, és az esti fények kivilágítják a várost; olyan érzés, mintha az ember egy ékszeresdobozban sétálna. A legalkalmasabb időpont a vásárlásra és a városnézésre a hétvége, azonbelülis a szombat, mivel az üzletek vasárnap zárva tartanak.

Budapestről a legegyszerűbb kijutási lehetőség a busz illetve vonat. A buszok a Népligeti Autóbusz Állomásról indulnak és érkeznek reggel 7 órától közel 2 órás járatsűrűséggel és 3:30 órás menetidővel közlekednek. A járatok Bécsen belül az Erdberg Autobus Station-t használják, ahonnan a hármas metróval (U3; sárga vonal) lehet eljutni a belvárosba. A vonatpárok a Keleti pályaudvar és a bécsi Westbahnhof (Nyugati pályaudvar) között durván 2 órás sűrűséggel közlekednek, 3 órás menetidővel. Ezek EuroCity vonatok, tehát rendkívül kényelmesek; sőt, ha éppen egy Railjet elnevezésű vonatot fog ki, akkor pedig elképzelhetetlen kényelemben lesz része! Akinek pedig kevésbé sietős, az Győrben átszállhat az úgynevezett EuRegio vonatokra, amelyek Győr és Wien-Süd (Bécs Délipályaudvar) között közlekednek. Ezek személyvonatok, és egy fokkal olcsóbbak, mint az EC társaik.

De mennyibe is kerül mindez? Természetesen itt döntő többsége van a költőpénznek. Ha abban a hitben indul el, hogy úgysem fog venni semmit, hanem csak a várost nézi meg, már akkor minimum €20-val induljon el, ha pedig vásárolni is szeretne, akkor a határ a csillagos ég. A közlekedés tekintetében már más a helyzet. Az autóbuszt választóknak mindössze 4-5.000 Ft-ra van szükségük (internetes jegyfoglalás és fizetés esetén). A vasutat választóknak a közvetlen járatokra €29-re (~8.120 Ft, amely tartalmazza az oda-vissza útat másodosztályra, valamint a helyi tömegközledésre is érvényes 72 órán belül), a győri átszállásos járatokra pedig Győrtől €14 (~3.920 Ft + a Győrig való eljutás költsége). A bécsi tömegközlekedésben egy vonaljegy €2, a napijegy pedig €5,70. Mindenképpen érdemes kipróbálni a tömegközlekedést; de hogy miért? Nem lövöm le a meglepetést! ;)

A lényeg: ha ki szeretne kapcsolódni, világot szeretne járni és/vagy shoppingolna egy kicsit, akkor irány Bécs! Ha nem megy a német, az sem probléma annyira, maximum elmutogatja, hogy mit is szeretne. :)

Információk, jegyfoglalás:
Autóbusz: http://volanbusz.hu
Vasút: http://mav.hu VAGY http://oebb.at (utóbbi német nyelvű)
Tömegközlekedés: http://wienerlinien.at (német nyelvű)

/Az autóbuszokat a Volánbusz Zrt., a vonatokat a MÁV Zrt. és az ÖBB, a bécsi tömegközlekedést pedig a Wiener Linien üzemelteti; a jegyek forintba történő átszámításánál 280 forintos árfolyammal történt a számítás/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése