11/29/2009

Rajzfilmforradalmat!

Megírva: 12:40 AM 2009. 11. 29.

Ki ne emlékezne a következő Disney-rajzfilmekre: Oroszlánkirály, Tarzan, Szépség és Szörnyeteg. Ezek mind-mind olyan rajzfilmek, melyeket mindenki ismer: akár a betétdalok, akár a történet miatt. Nemzedékek nőttek fel ezeken a meséken, köztük én is. S bátran állíthatom, hogy nincs jobb rajzfilm ezeknél a Disney klasszikusoknál.

Százezrek várták kíváncsian a mozivászon vagy a TV-képernyő előtt, hogy mi lesz a kis Szimbával, vagy hogy mit is fog kezdeni Tarzan az új világban. Nagyon jól megírt történetek, a korhoz képest szokatlanul gyönyörű grafika és animáció, valamint a világ legszebb betétdalai jellemzik ezeket a filmeket (még a mai nap is mindig kicsordul a könnyem, ha meghallok néhány Oroszlánkirály betétdalt, annyira gyönyörűek). Sokan nem veszik észre, de ezek a filmek tanítanak is. Hogy mire? Mindegyik másra.


Manapság pedig egyre nagyobb teret hódítanak az öldöklős, semmi értelme, (elsősorban japán anime) rajzfilmnek aligha nevezhető valamik. Ezek semmi másra nem jók, minthogy öldöklésre és erőszakra neveljék a kisebbeket.

Véleményem szerint ismét bele kellene illeszteni a mozik műsorába a fent említett Disney klasszikusokat, és újra a TV-ben kellene sugározni olyan meséket, mint például a Tom és Jerry vagy a Denver. Biztos vagyok benne, hogy hatalmas sikerük lenne, még annak ellenére is, hogy nem egy ezek közül már több mint 20 éves. Éppen ezért bátran mondom: FORRADALMAT a rajzfilmek világába!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése