12/02/2009

Menetrend, avagy me' NEm trend!

Megírva: 11:54 PM 2009/12/01

Már csak pár nap választ el minket attól, hogy bevezessék az új országos menetrendeket mind a vasútra, mind pedig a buszokra. Mint megszokhattuk, a menetrend idén is december 13.-án lép életbe, így már jó néhány nappal előtte figyeljük a kihelyezett tájékoztatókat! Amúgy egész' érdekes, hogy tőlünk nyugatra szinte soha nem volt olyan, hogy egyszerre (!) egy egész ország menetrendjét megváltoztassák, annyira jól működnek ott a dolgok; nos, ez kis hazánkról közel sem mondható el.

Az új menetrend tartogat meglepetéseket: pozitívakat és negatívakat egyaránt, bár abban mindannyian egyetérthetünk, hogy inkább az utóbbit. Ugyanis most már végleges, hogy közel 20 (újabb) mellékvonalon szűnik meg a személyszállítás. A vonatok helyett buszok fognak majd járni, de egy Ikarus és egy Piroska (Bz) ég és föld egymáshoz képest! A vonalak kis részén az üzem továbbra is megmarad (ilyen például a paksi vonal), de kizárólag csak teherszállítás céljából. Most nézzük a lényeges változásokat, azonbelül is a pozitívokat:

- Minden Bécsbe illetve Bécsen át közlekedő vonat Railjet szerelvénnyel fog futni (KIVÉVE: Dacia, Wiener Walzer EN, Kálmán Imre EN), amelyek nagyrésze Bécsből továbbközlekedik Münchenbe illetve Salzburgba
- Nyáron sűrűbb menetrend a Balatonra/-ról Nyugat-Magyarországra/-ról
- Új, Varsó - Miskolc-Tiszai - Budapest-Keleti - Keszthely vonat közlekedik a nyári időszak alatt (mint nemzetközi gyors)
- Minden nyári hétvégén ún. bagolyvonatok közlekednek Budapest-Déli és Keszthely között (illetve vissza)
- A Corvinus IC (Pécs - Szombathely - Wien-Meidling) ismét közlekedik
- A nyári időszakban a délelőtti és a délutáni órákban a gyorsvonatok 'fehérvárig csak Kelenföld, Velence, Velencefürdő, Gárdony és Agárd állomásokon állnak meg
- Közvetlen Budapest-Keleti - Hamburg EC
- Az 1-es (Budapest - Tatabánya - Győr - Hegyeshalom) vonalon közlekedő EC-k és EN-k ezentúl megállnak Tatabánya és Mosonmagyaróvár állomásokon is

S most jöjjenek a negatívumok:

- Rengeteg mellékvonalon szűnik meg a személyszállítás
- Megszűnik a közvetlen Budapest-Frankfurt EC/EN (-> ezentúl csak bécsi vagy müncheni átszállással lehet eljutni egyik városból a másikba)
- Az ütemes menetrend bevezetése immáron az ország majdnem teljes egészére (-> a csúcsidőszakban közlekedő betétjáratok megszűnése)
- Új vonatfajta (IR = InterRegio) bevezetése (-> eddig sincsenek normálisan szabályozva a vonattípusok, erre jön egy új, aminek ráadásul semmi értelme sincs, mivel ennyi erővel minden vonat lehetne IR)

Mindenki láthatja, hogy az új vasúti menetrend igen csak érdekesre sikeredett. Az új menetrend már letölthető a MÁV-Start weboldaláról (http://mavstart.hu). A menetrendkönyvek előreláthatólag a jövő héttől kaphatóak a vasútállomások pénztáraiban közel 1.000 Ft-os áron.

Továbbá fontos még megemlíteni, hogy Bécsben lezárják a Déli pályaudvart (Wien-Südbahnhof), így az ER vonatok át lesznek irányítva Wien-Meidlingre, ebből következően az ezen az útvonalon közlekedő ER, IC, EC és EN szerelvények menetrendjében késések várhatóak. TOVÁBBI INFÓKÉRT LÁSD AZ ELŐZŐ BLOG-BEJEGYZÉSEKET!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése