1/04/2012

Isten vs. Mammon

Amikor az ember azt hallja, hogy Egyesült Államok, sok dolog eszébe jut erről: hamburger, kóla, Vegas, vadnyugat, cowboyok, pénz és a csőlátású kereszténység. Úgy érzem, az utóbbit leszámítva elkönyvelhetik maguknak az amerikaiak, mint kuriózum; bár, ezen felsorolásból az utóbbit extra szuper módon tudják űzni. Ezért is szoktam hívni az USA-t a csőlátású kálvinisták hazájának. Köztudott, hogy odaát ők vannak a legnagyobb többségben, messze a katolikus előtt. Ezzel még nem is lenne a probléma, ám pont hogy ez a probléma gyökere.

A legtöbb nem katolikus felekezet számára a Biblia fogalma kimerül abban, hogy ószövetség. Ez nagy hiba, hiszen ezt követi az Újszövetség, ami a sajátos felfogásom szerint maga a Biblia. Teológiai tanulmányok tömkelege bebizonyította már, hogy az ó- összetalicskázott történetek egésze, ennek ellenére a világ keresztényeinek nagy része mégis ebben hisz. Mivel a választott nép megszegte az Istennel kötött esküt, ezért Jézus megalapította az új szövetséget az utolsó vacsorakor a kenyértörésben, így ha úgy nézzük, maga az igazi kereszténység kizárólag az Újszövetség. Erre - Deo gratias - egyre több ember jön rá, bár üröm az örömben, hogy nagy részük katolikus. Ők belátják azt, hogy a vallás alapja az Újszövetség és Krisztus tanítása. Rengeteg ellentmondás van a két rész között, amiket Jézus felülír. Gondoljunk csak Mózes könyveire, aminek alapján ma 10 emberből 9 halállal lakolna bűneiért; később azonban Jézus azt mondja, hogy minden bűn megbocsáttatik, kivéve a Szentlélek ellen elkövetettek. Aki még ennek ellenére is az ó-ben hisz, az ne nevezze magát kereszténynek, hiszen ő akkor valójában hithű zsidó.


A minap láttam egy minden tekintetben gyönyörű filmet, aminek magyar címe: Imák Bobbyért. Ez egy igaz történeten alapuló film, ami egy meleg srác utolsó heteit dolgozza fel. Bobby egy erősen konzervatív kálvinista család tagja, majd amikor kiderül, hogy meleg, anyja addig "kergeti" őt a Bibliával és a hittel (az ó- idézetekkel), míg a végén Bobby öngyilkos lesz. Ezt követően az anya nem könnyen ugyan, de belátja, hogy az ó- (bocsánat a kifejezésért, de) egy nagy kalap szar: neki köszönheti ugyanis, hogy a fia a halálba "menekült". A film végén aztán anyuka csatlakozik a PFLAG-hez is, kiáll a meleg jogok mellett és részt vesz a San franciscoi prideon is. Még egyszer, emlékeztetőül: ez egy igaz történet. Felkerestem a film hivatalos weboldalát, és megdöbbenve láttam, hogy létrehoztak kint egy Bobby Griffith nevezetű alapítványi ösztöndíjat, amivel tehetséges meleg fiatalokat támogatnak, évente közel 60.000 dollárral. Maga a film egyébként rendkívül tanúlságos és hihetetlenül sokat lehet belőle tanulni. Én személy szerint megnézettetném minden csőlátású, begyepesedett hívővel, akik képtelen elvonatkoztatni az ó-tól.

Megjegyzés: A Biblia letölthető a MEK-ről, a film pedig teljes hosszában megtekinthető a YouTube-on magyar szinkronnal (85 perc). Ha szeretnél csatlakozni a PFLAG magyarországi egyesületéhez, akkor jelezd bátran!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése