1/23/2012

Vietnam egy kicsit másképp

1.000.000 vietnámi katona halt meg, 500.000 torzszülött jött világra, a megszálló amerikai katonák pedig 100.000 gyereket nemzettek (akiket a köznyelv élő szemétnek nevez). A felhasznált lőszermennyiség a II. világháborúban összesen bevetett mennyiség hatszorosa, költsége pedig az első Apollo-program hatszorosa. A történelem könyvekbe a világ legértelmetlenebb háborújaként vonult be. Ez volt a vietnámi háború.


Ennek a kegyetlen és véres háborúnak egy kicsiny részletét dolgozza fel a Miss Saigon névre keresztelt musical. A főhős egy fiatal katona, aki egy vietnami stricitelepre téved. Itt némi pénzért cserébe megkapja egy éjszakára Kimet, aki azért, hogy élni tudjon, kurvának áll. Az éjszaka után a két fiatal egymásba szeret, majd elhatározzák, hogy közösen visszautaznak Amerikába. Ez végül nem jön össze. A katona visszamegy, és elveszi feleségül ottani barátnőjét, miközben Vietnámban megszületik Kimmel való közös gyerekük. Hosszas huza-vona és idegtépő jelenet után Kim nem bírja tovább, és öngyilkos lesz.


Az előadás valami HIHETETLEN volt! Az alkalmazott (pyro, fény, hang)technika szó szerint lélegzet (és szív) elállító volt. Maga a történet magával ragadó, és a két felvonásos darabban kb. 3 szó van, amit nem énekelve mondanak el. Útközben a néző bepillanthat a vietnámi háborúba. S mindezekhez még hozzá jön a parádés szereposztás (amit én láttam: MÁZS, Kovács Dénes, Vágó Zsuszi). Ezt az előadást csak ajánlani tudom! Február végén, de legkésőbb március elején ismét megnézem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése