4/12/2012

Budapest Pride: nem

Megírva: 22:12, 2012. 04. 09.

Pár napja a rendőrség bejelentette, hogy nem engedélyezi az idei meleg büszkeség napi felvonulást, azaz a Pride-ot, mert az olyan útvonalon haladna, ahol a közlekedés máshogy nem biztosítható. Nem sokkal később egy fideszes politikus Facebook profilján napvilágot látott, hogy a rendőrség kormányzati utasításra cselekedett. A melegszervezetek a Helsinki Bizottsághoz és az Amnesty Internationhez fordultak. Mint a PFLAG kommunikációs vezetője, eddig támogattam a felvonulást, de mostanra már bizonytalanná váltam a kérdést illetően.

Mi a Pride?
A média szerint: tangára vetkőzött, levetkőzött, magukból kikelt férfinak aligha nevezhető emberek masíroznak át a belvároson, miközben a járókelőket provokálják és szól a tuc-tuc. Szélsőjobbos bekiabálásától hangos a körút, néniket tojásokat dobál, a társadalom nagy része pedig elítéli.
A melegek szerint: egy nap, egy alkalom, amikor a melegek megmutathatják, hogy ők is a társadalom szerves részei, ők is vannak, mégha a politika (szándékosan) meg is feletkezik róluk. Buli, jókedv, szórakozás, kikapcsolódás.
A Pridenak hivatalosan arról kellene szólnia, hogy a melegek felvonulásával felhívják az emberek figyelmét, hogy ők is a társadalom részei. Egy nap, amikor minden a buliról és a jókedvről szól; egy nap, amikor mindenki félreteheti előítéleteit, és önfeledten szórakozhat. Ez nálunk valahogy nem nagyon akar megvalósulni. Külföldi nagyvárosokban (Berlin, London, New York) ezt sikerült is elérni.

A Pride-probléma sok sebből vérzik. Egyik oka a politikai elnyomás, másik a társadalmi oktalanság, harmadik pedig a házon belüli homofóbia. Selmeczi Gabriella országgyűlési képviselő Facebook oldalán kijelentette, hogy a kormány nem támogatja a homokszexuálisok megmozdulásait. Ha a fidesz szerint az ország úszik a demokráciában és a jogállamban, akkor miért nem lehet Pride? (...) Az emberek nagy része nem ismeri a melegséget; sem mint fogalmat, sem mint jelentését. Mivel nem ismerik, félnek, s mivel félnek, ezért ellenségnek tekintik a melegeket. Ennek az oktalanságnak több oka is van (vallás, politika), de a legfőbb a tájékozottság hiánya. A melegszervezeteknek egyetemi, főiskolai illetve nyílt előadásokat kellene tartaniuk a melegségről, hogy megmutassák: a média merőben fals képet mutat a melegekről, és hogy a valóság teljesen más. (...) A legnagyobb probléma mind közül azonban a házon belüli egyet nem értés. Sok meleg még mindig nem támogatja az ilyen és ehhez hasonló kezdeményezéseket. Idegennek és lejáratónak tartják. Meg kellene értetni velük, hogy ez kizárólag értük van, semmi másért. Azért, hogy majd egy nap a barátjukkal kézen fogva mehessenek az utcán, adhassanak egymásnak csókot a megállóban, stb.

Véleményem szerint, amíg a fenti három fő probléma nincs megoldva, addig nincs túl sok értelme Prideot szervezni, ezért továbbra is a "bizonytalan" kategóriába tartozom a támogatottságot illetően. Ennek ellenére a nemzetköziséget és a médiát felhasználva videóüzeneteket juttattam el a BBC-hez, a CNN-hez és az összes amerikai PFLAG szervezethez, hogy így gyakoroljak nyomást az országra. Remélem, sikerrel járok! Demokráciát Magyarországnak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése