9/21/2012

Aranyat az aranyért!

Sors Tamás, Pálos Péter, Dani Gyöngyi, Krajnyák Zsuzsanna, Tóth Tamás, Juhász Veronika, Szabó Nikolett, Osváth Richárd, Biacsi Ilona, Vereckei Zsolt - kérdezem a kedves olvasót, hogy hallott-e róluk? Bármiben le merem fogadni, hogy a válasz nemleges. Pedig (többek között) ők kis hazánknak nem kis sikereket szereztek. Sajnálatos dolog, hogy a világon több ország jobban ismeri az ő neveiket, mint mi; ennek pedig egyetlen oka van: ők parasportolók. Augusztus végén, szeptember elején zajlottak a XIV. Nyári Paralimpiai Játékok Londonban, amelyek szeptember 9-én zárultak. Magyarország az összesített éremtáblázat 38. helyén végzett, amely 2000 óta a legjobb helyezés.

Sors Tamás aranyérmes úszása

S hogy miért nem hallottunk róluk? Mert parasportolók - bocsánat, helyesbítek: olimpikonok. A szellemileg illetve fizikailag sérült embereket a társadalom mindig is megvetette, és sajnos ez a helyzet még ma is: az emberek túlnyomó többsége szánakozva néz rájuk, levegőnek nézik őket vagy még annak sem. Pedig ők pontosan olyanok mint mi. Bizonyítsam? Tessék: amíg a romlott látású emberek szemüveget használnak, addig mások kerekesszéket. Eléggé elgondolkodtató, nemde? Ők nem nyomorékok, nem fogyatékosok, hiszen ha úgy nézzük, minden ember fogyatékos: hiszen amíg egyesek rekord időket úsznak például, addig mások még a víztől is óckódnak. S most egy komoly kérdés: amikor valaki karok illetve lábak nélkül úszik úgy a világ szeme előtt, hogy ideje az olimpikonokéval vetekszik, akkor is nyomorék, akkor is fogyatékos? Mert bizony van ilyen, ráadásul nem is egy. 2012 van, az Isten szerelmére! Mára azért már az embereknek van némi észnek nevezhető valami a fejükben, hát használjuk is! Tegyünk egyenlőségjelet az emberek közé!

Úszás kar és láb nélkül? Simán!

Az Olimpia idején akármerre ment az ember, mindenhol élő közvetítések, óriáskivetítők voltak, de a Paralimpiai idejére ezek mind eltűntek. Egyedül a köztévé sugárzott napi összefoglalót valamikor éjfél előtt. Ennyire nem lenne igény az élő közvetítésekre? Dehogynem! Csak a média nagyban lesz*rja. Állításuk szerint fogyatékosokkal nem lehet pénzt csinálni, hiszen rájuk senki sem kíváncsi. Érdekes módon például a Paralimpiai Játékokon az úszóversenyek mindig teltház előtt zajlanak; a kerekesszékes kosárlabda ezerszer izgalmasabb és látványosabb, mint a normál kosár'; és még sokáig lehetne sorolni. Mutassuk meg, hogy igenis van igény az ÉLŐ Paralimpiai közvetítésekre!

Hajrá Magyarország! Hajrá Magyarok!
2 év múlva Szocsiban is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése