11/27/2012

Háború az életért

Amikor az ember olyan nagyszerű játékokkal játszik, mint a Grand Theft Auto, akkor talán a játék élvezete miatt szemet huny afelett, hogy a játék úgymond alapja teljesen valós. Ez ma este tudatosult bennem, köszönhetően egy amerikai krimisorozatnak (CSI: Miami), aminek egy része nagyon elgondolkodtatott. A történet szerint Miami külvárosában meggyilkolnak egy tiszteletest. Később kiderült, hogy mindössze egyetlen bűne volt: segített a gyermekeknek és a fiataloknak, hogy ne kerüljenek be az utcai bandákba. Végül egy megtért bandatag segített lefülelni a bandát, de egy lövöldözésben meghalt. Ez lenne a jók örökös sorsa?

2006-ban 700.000, 2011-ben már több mint 1.500.000 - az Egyesült Államokban tevékenykedő bandák tagjainak összlétszáma. Öt év alatt messze megduplázódott. Az Államok utcáin mindennaposak a bandaháborúk, és annyi banda tevékenykedik, hogy nincs még megközelítő számadat sem róluk. A nemzetközi média híreiben még véletlenül sem említik meg az általuk elkövetett bűncselekményeket, a helyi emberek pedig megdöbbenéssel veszik tudomásul. A rendőrség sokszor tehetetlen, aminek oka a bandák kialakulásának oka is: a low-density területek. A low-density terület egy angol várostervezési szakszó. Olyan területeket jelöl, ahol (nagyon) alacsony szintű a közművelődés (oktatás, múzeumok, stb), a rekreációs lehetőségek közel nullák, munkahelyek jóformán nincsenek, az emberek bevétele pedig sokszor még a létminimumot sem éri el. Noha szinte mindenhol megtalálhatóak ezek a területek, az emberek túlnyomó része mégis lenézően tekint azokra, akik ilyen helyeken laknak. Egyébként az ilyen területeket nevezi a népnyelv gettóknak.

Spanyolajkú banda - valóban bűnözök?

Számos, a témával foglalakozó oldalt kerestem fel és nagyon meglepő dolgokat olvashat az ember. A bandák kialakulásának legfőbb oka a kilátástalanság. Az ottani fiatalok látván a szegényes környezetet, nem hisznek az amerikai álomban, miszerint tanulással sokra lehet vinni; elvégre, számos tanult ember is kénytelen a gettóban élni a munkahelyek hiánya miatt. Bandákba szerveződnek, és így próbálnak sikeres életet élni, ami aztán nagyjából össze is jön nekik - nézőpont kérdése, hogy sikeresnek tekinthető-e. Szakterületük a drog, a prostitúció, a fekete piac. A fiatalok, elsősorban gyerekek látván az elért sikereket, a büszkeséget és a morált, ők is csatlakoznak, mert ők is sikeresek szeretnének lenni. Amíg az illetékesek fel nem számolják a szegénységet és a megkülönböztetést, addig a bandák létezni fognak, és ahogyan nő a szegénység, azzal egyenes arányban nő a bandák száma is.

Miután a fentieket elolvastam, és elmélkedtem rajtuk, rájöttem, hogy (valamilyen szinten) teljesen érthető az, amit csinálnak. Szeretnének kitörni a nyomorból, elismerésre vágynak, és nem látnak más kiutat. Vannak azonban olyan emberek, akik ezeket a fiatalokat megpróbálják a jó élet útjára terelni különböző, saját erőforrással létesített eszközökkel: foglalkozásokkal, kirándulásokkal és ehhez hasonlókkal. Számuk kb annyi, mint a fehér hollóké, DE vannak! Az amerikai EM:HE sorozatnak köszönhetően egy-kettőt már megismerhetett a világ. A fenti sorozatok és a mai CSI rész felnyitotta a szememet: ők nem bűnözök, csupán egy jobb életet szeretnének némi elismertséggel és megbecsüléssel. Az amerikai kormánynak nem erővel, hanem segítséggel kellene fellépni! Ha összejön a tanulmány időszak a Notre Dame egyetemen, valószínűleg valamelyik amerikai egyházmegyéhez fogod szegődni, és akár szó szerint az életem árán is segíteni fogok az ilyen fiatalokon!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése