12/04/2012

Nem ismerni, félni, meghalni

Blogom rendszeres olvasói számtalan alkalommal találkozhattak már Bobby Griffith emlékével és példájával. Az elmúlt napokban azonban egy évforduló kapcsán megismerkedhettem egy másik, hasonló korú fiatallal is, aki alig pár év és pár száz kilométer különbséggel élt, és noha sorsuk között vannak eltérések, ennek ellenére történetük egyetlen okra vezethető vissza.

December 1-jén lett volna 36 éves...

Matthew Shephard a Wyomingi Állami Egyetem tanulója volt 1998-ban. Politikát hallgatott, és jó tanulmányi eredményekkel rendelkezett. Október 7-én este két csoporttársa felajánlotta neki, hogy hazaviszik őt autóval. Ehelyett egy külvárosi területre hajtottak, ahol Matthewt meglőtték és különböző módokon kínozták, majd egy kerítésnek feszítették. Másnap hajnalban a helyi postás talált rá, aki először madárijesztőnek hitte a látvány miatt. Akkor Matthew még élt, kómában volt. Kórházba szállították, ám gépek tartották életben: a bántalmazás során megsérült az agy létfenntartásért felelős része, önmagától képtelen lett volna szó szerint élni. Helyi idő szerint 1998. október 12-én 0:53 órakor, 21 évesen belehalt a sérüléseibe.
Az utólagos nyomozások során bebizonyosodott, hogy a két csoporttársa volt a tettes, hiszen saját lakásukon megtalálták a gyilkos fegyvert, illetve Matthew pár holmiján szerepelt az ujjlenyomatuk, amit azért vittek a tett helyszínére, hogy öngyilkosságnak álcázzák a történteket. Mindkettőjüket elítélték: az egyiküket gyilkosság miatt halálbüntetést kapott, míg társa kétszeres életfogytiglant. Előbbit a bíróság Matthew családjának kérésére kétszeres életfogytiglanra enyhítette. A gyilkosság indítéka: Matthew meleg volt.
Matthew édesanyja létrehozott egy alapítványt meleg és leszbikus fiatalok támogatására, illetve írt két könyvet is fia történetéről. Utóbbit személyesen is meg lehet rendelni $50 + szállítási költség fejében, amibe saját kézzel személyes gondolatokat is ír az édesanya.

Noha ez az eset sem ma történt, ám ehhez hasonlóak történnek még a mai napig is, csak azok sokkalta kevésbé lesznek közismertek. Egy ember halála tragédia, egy fiatalé még annál is több. Noha ő a legtöbb embernek csak egy valaki volt, a családjának és a barátainak azonban mindennél többet jelentett. A halált itt is ugyanaz okozta: az oktalanság. Az emberek nem ismerik a melegséget, a melegeket. Az ember minden olyan dologtól, amit nem ismer, fél, és ez a félelem előhívja az evolúció során bennünk maradt védekezési ösztönt; márpedig a legjobb védekezés a támadás. Ha az ember elpusztítja azt, amit nem ismer, akkor egy ellenséggel kevesebb lesz. Pedig a melegség megismerhető, megérthető. Melegnek lenni egy olyan (é)létforma, ami csak egyetlen egy dologtól különbözik az úgymond standard-től: a férfi férfit szeret, míg a nő nőt. Ennyi, semmi több. Egyesek számára ez nem elfogadható, sőt, undorító. Emberként különbözünk egymástól, és ha valakinek ez a véleménye, szíve joga. De az, hogy ezt ráerőltesse másokra is, az már a gyűlölet nyílt kifejezésének első lépése. Ha önmaga nem akar megismerkedni a melegséggel, akkor ne ismerkedjen. De nincs joga ahhoz, hogy elvegye a másiktól az esélyt arra, hogy megismerkedhessen vele! Az emberekkel meg kell ismertetni a melegséget, és meg kell nekik mutatni, hogy a média által festett kép fals és túlzó. Meg kell nekik mutatni, hogy a melegek is ugyanolyan emberek, mint bárki mások. Nos, ki tart velem?

"But let me tell you that how we manage and apply that anger is something we need to be extremely cautious of doing. If we are not careful to be constructive with our anger, to make good of something so bad, than we allow those who are hateful people to win. Friends remember that anger is only one letter away from spelling danger, and we must be cautious. The individuals who committed this horrific act felt anger in their hearts. They were angry about that which they did not understand. Their fears brought them hate and their hate brought them anger, and the danger of those fears, the product of that element, crumbled the security of this community. "
/Jesus Rios szavai az egyetemnél tartott virrasztáson; 1998. október 12., University of Wyoming, Laramie, WY/

1 megjegyzés:

  1. Végre valaki; aki tényszerűen és tömören; lényegretörően ír!

    VálaszTörlés