1/04/2013

Anonim hősök

7 milliárd ember - ennyien élünk a Földön. Ez a szám egy egyszerű ember számára felfoghatatlanul sok: hallja ugyan, de nem tudja megérteni. Isten dicsőségének köszönhetően mind a 7 milliárd ember különböző, egyéni. Ez tesz minket olyan színessé, olyan egyedivé. Ezen 7 milliárd ember "megóvása" nem kis fefladat. S mivel (sajnos) hősök nem léteznek, ezért helyettük keresni kell valaki(ke)t, akik ellátják ezt a feladatot... hősök? Nem léteznek? Ó, dehogynem! Csupán a világ és az egyszrű ember számára ismeretlenek. Ki a hős? Superman? Batman? Amerika vagy éppen Astro kapitány? Ők sok kisfiúnak adnak példaképet, ám vannak náluk "valódibb" hősök is. Ők pedig nem mások, mint az egyszerű közemberek. Közülük szeretnék most kiemelni egy olyan csoportot, akik talán a hősök hőse címet is megkaphatnák.

Minden szökőév nyarán az egész világ letelepedik a TV elé, és nézik, amint a világ minden pontjáról összesereglett versenyzők harcolnak a dobogó legfelsőbb fokáért. Ezt hívjuk Olimpiának. A nem egészen két hetes eseménysorozat alatt az ember csak kapkodja a fejét a sok játék között, keresve a hazai indulót. Örömujjongás és sírás, ha megvan az arany; szomorúság és csüggedtség, ha nincs. Amikor a játékok lezáródnak, a záróceremónia után mindenki visszatér a szokásos napirendjéhez, hogy 4 év múlva újult erővel vágjon neki ismét a szurkolásna. Csakhogy! A záróceremónia után kb egy héttel kezdődnek a Paralimpiai játékok. A TV nem közvetíti, a versenyzők száma csupán töredéke az Olimpiának. Paralimpia, azaz a mozgássérült és értelmi fogyatékos emberek olimpiája. 22 sportágban mérköznek meg a közel 150 országból érkezett versenyzők, akik sokszor ezerszer izgalmasabb helyzeteket produkálnak, mint az olimpikonok. Ők a hősök hősei. A mai világ kiveti a magukfajta embereket, mert nem látják az egyenlőséget. Ők azok, akik a paralimpián nézők millióit ragasztják a monitorok elé a teljesítményeikkel. Csak pár példa: úszás kar és lábak nélkül, úszás vakon, futás műlábakkal, kerekesszékes sportágak, és még sokáig lehetne sorolni. A magyar csapat 2012-ben számos érmet szerzett, közülük 2 arany, de még őket sem ismeri senki sem. Miért? Mert paralimpikonok.

Elhatároztam tehát, hogy 2016-ban ki fogok jutni Rióba a Paralimpiára, még ha olyan árat is kell hoznom érte, amibe belerokkanok. Látni akarom ezeket a hősöket! Látni akarom, hogy' mutatnak fityiszt a ma emberének és a ma világának! Látni akarom, miként győzedelmeskedik az ember a világ felett, sajátmaga felett! Szurkolni akarok Sors Tamásnak, Pálos Péternek, Tóth Tamásnak és a többieknek! Ők számomra leírhatatlanul többek, mint emberek, mint sportolók: számomra ők hősök, akikre felnézni büszkeség.


Magyar sikerek 2012-ben


Úszás teljesen vakon


Feladni? Soha!


Úszás karok és lábak nélkü? Simán!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése