2/13/2013

Vörös szabadság

Valahol keleten van egy ország, amelynek lakossága a világ lakosságának mintegy 1/5 részét teszi ki. Megtalálható itt kicsiny falu, 15 milliós metropolis, végtelen mezők és égig érő hegyek. Kultúrája, történelme és nyelve a világon legrégibb, egyediségi pedig számos emberben gyújt szikrát. Történelmi emlékeit mindenki ismeri a világon, akárcsak a világ legmegosztóbb politikusát, aki innen származik. Saját nyelvén központi országot jelent, mások számára pedig egy kaput egy másik világba: ez Kína.



Kínáról ezek jutnak eszébe egy magyar embernek: kommunizmus, elnyomottság, Mao, kínai kajáldák és árusok, Nagy Fal, Peking, rengeteg ferde szemű ember, pekingi kacsa, csing-csáng-csung nyelv. Ez az ország rossz marketingja miatt van, hiszen ennél sokkal többről van szó. Valamikor Krisztus előtt 5.000 körül kezdett megalakulni Kína mai őse, amely Krisztus korában már milliós lakosságú várossal büszkélkedett. Ma messze több mint 1 milliárd ember él ott, legnagyobb városaik pedig majdnem húszmilliósak. Történelme során folyamatosan sakkban volt tartva Mongóliának és Japánnak köszönhetően, ám mindezek ellenére is megszámlálhatatlanul sok találmány fűződik hozzájuk. A Nagy Fal miatt elzártan ugyan, de mégis fejlődtek. Puskapor, papír, porcelán, lőpor - csak pár kínai találmány a sok közül. Itt volt a világon leghosszabb ideig egyeduralom (császárság). A ma ismert nagyvárosok közül valamennyi volt valamikor az ország fővárosa, jelenlegi Peking (Beijing; 北京), amely kínaiul annyit tesz: északi főváros. A császárság megdöntése után átmeneti időszak következett, aminek végén megalakult a kommunizmus helyi változata. Maoizmusnak nevezték el, amely a Marxizmus leegyszerűsített illetve továbbfejlesztett változata. Nevét a világ leghíresebb és legmegosztóbb politikusáról, Mao Ce Tung-ról kapta. A kínaiak egyik szeme sír, a másik pedig nevet, amikor rá gondolnak: sír, hiszen politikájának köszönhetően legalább 15 millió ember halt éhen. Nevet, hiszen közel 5.000 év után először sikerült a kínai népet, nemzetet és országot egységesíteni, és egy teljesen szuverén közösséget alkotni a japánok megregulázásával. Szintén Maohoz fűződik a ma használt úgynevezett egyszerűsített írásmód, aminek köszönhetően több ezer írásjegy leírása vált egyszerűbbé. A kínai nyelv csing-csang-csung nyelvként vált ismertté, sokak szerint pedig lehetetlen megtanulni, akárcsak az írást. A valóság ezzel szemben az, hogy a tonalitás tényleg nehézséget okoz, de az írás és a nyelvtan pofonegyszerű. Az utolsó kommunista államok egyikének tartják számon, pedig ma az országban lévő szabadság milliószor nagyobb, mint korábban bármikor a történelemben.

Noha a közvetlen Budapest - Peking járat a Malév csődje után nem sokkal megszűnt, ennek ellenére bízom benne, hogy minél előbb visszaáll majd és egyre több magyar ember ismerheti meg eme csodás ország szépségeit.

"Ha még nem hajóztál fel a Jangcén, nem láttál semmit a világból"
/kínai közmondás/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése