4/06/2013

Elképzelni

"Nem tudom" és "Nem tudom elképzelni" - két, teljesen egyszerű tőmondat. Van-e jelentésbeli különbség a kettő között? Nem morfológiai előadást szeretnék tartani, csupán egy elmélkedést. Mielőtt azonban belekezdenénk, vizsgáljuk meg a szövegkörnyezetet:

- El tudnál-é képzelni egy kapcsolatot velem?
- Nem tudom

- Mit szólnál ahhoz, hogy te meg én komolyabban?
- Nem tudom elképzelni

A kérdés mindkét esetben ugyanaz, csupán a szókincs más. Mint azt megannyiszor megírtam, a szavaknak erejük és súlyuk van. Ezeknek is van. Sokak számára a fenti két rövid dialógus egy és ugyanazt jelent, a valóságban azonban két teljesen más kimenetelt jelent. Az elsőnél egyértelműen látszik, hogy az illető bizonytalan az ügyet illetően. Itt még az embernek minden esélye megvan arra, hogy akár összejöjjön, akár ne. A másodiknál azonban ott egy szó: elképzelni. Az emberi képzelet a leghatártalanabb dolog a világon. Ha valami annak képes gátat szabni, az már "probléma". Így tehát: az utóbbi párbeszéd esetén az illetőnek már nem nagyon van esélye a komoly kapcsolatra, akárhogyan is teper.

Morfológiai és nyelvtani elemzéseket végezni izgalmas dolog. Ám az izgalom és a jókedv elszáll, amikor realizálja az ember, hogy a vizsgált beszélgetés róla szól illetve vele kapcsolatos...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése