8/15/2013

Magyarország és a Balkán

Hogy Magyarországot földrajzilag hova soroljuk, az több szempontból is meghatározható. Hivatalosan Középkelet-Európa, valahol Európa és a Balkán határán. Sőt, még az úgynevezett láthatatlan határt (Lajta folyó) is súroljuk, aminek lényege, hogy onnan nyugatra olyan minden, mintha egy mágikus kapun mentünk volna át. Hm, mágikus kapu... néha még az is varázslatosnak nevezhető, ami nálunk történik. 2005 óta tagjai vagyunk az úgynevezett Európai Uniónak. Na most, ennek a szervezetnek van egy úgynevezett kartája, ami az emberi jogokkal foglalkozik. Hivatalosan ez minden tagállamra kötelező érvényű, de - ki gondolta volna - Magyarország valahogy ezalól (is) kihúzza magát. Igen, tudom, nagy szó ma Magyarországon emberi jogról beszélni, amikor mindennél fontosabb a stadionok építésé, a gazdagok támogatása, az egyszerű emberek ellehetetlenítése és a burzsoák működtetése. Ennek ellenére igenis meg kell említeni, igenis foglalkozni kell ezzel is, mert a vészharang, noha még csak halkan, de már kong.

Pár nappal ezelőtt éjszaka három fiatal sétált a belvárosban: egy magyar és két külföldi srác. Amíg az egyik külföldi bement a dohányboltba, addig a másik kettő elkezdett csókolózni. Az út túlsó oldalán lévő bolt tulajdonosa baseball ütővel (!) jött ki, mondván, hogy hagyják abba a buzulást. A magyar srác rendőrt hívott, akik 40 perc múlva megérkeztek a 2-300 méterre lévő kapitányságról, majd azzal megoldották az ügyet, hogy a boltost arra biztatták, tegyen feljelentést a srácok ellen szeméremsértés miatt. Az egész párbeszédből egyetlen mondatot emelnék csak ki, ami nálam teljes mértékben kicsapta a biztosítékot:
- Rendőr: Ők külföldiek, de azért tudhatnák, hogy ez itt még mindig Magyarország
Mi az, hogy ez még mindig Magyarország? Mi az, hogy egy rendőr nem a jogot védi? Mi az, hogy a rendőr szolgálatban magánemberként viselkedik, nem pedig a rendet védi? 2013 van, az országot pedig még a Baltikum is megelőzi emberi jog terén, miközben a Kormány folyton azt kántálja, hogy ők minden embert megvédenek. Nem védenek itt meg lófaszt se, csak magukat. Ha valóban megvédenék őket, akkor a rendőrök a srácok pártjára álltak volna. Ha valóban megvédenék őket, akkor nem történnének ilyen esetek. A Budapest Pride-n minden párt jelen volt, kivétel a hatalom, mondván, ők nem kaptak meghívót.

Szintén pár napja kering az interneten egy fotó, amin egy autópályán haladó kisbusz hátulja lett lefényképezve, rajta a nagy magyar zászló és a felirat: holokamu. A kérdés itt is ugyanaz: hogyan védenek meg ma Magyarországon bárkit is, ha büntetlenül tagadhatja a holokausztot, ráadásul egy egész parlamenti párt van mögötte? Ma a magyarok 10-15%-a van a fenti állásponton - őket hívják a Jobbik szavazótáborának. Ezek után pedig mindenki csodálkozik, hogy az emberek külföldre menekülnek - nem mennek, menekülnek. Ilyen országban nem lehet élni. Nincs munka, nincs pénz, nincs kenyér és nincs emberség. Röviden: lehetetlenné vált az élet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése