9/24/2013

Ahová (nem) ÉRDemes menni

Pár éve a Metro (mai Metropol) napilapba írtam egy cikket Érd, a szokatlan lehetőségek városa címmel, amit aztán le is közöltek. A cikknek nem lett (akkora) visszhangja, mint amilyen én szerettem volna, pedig fontos dolgokra igyekeztem felhívni a figyelmet. A napokban azonban már ismét odáig jutottam idegileg, hogy kell egy újat írnom, mert ami Érden van, az egész egyszerűen abszurdum.

Pest megye legnagyobb és az ország talán legősibb városa (?) vagyunk több mint 65.000 lakossal Budapesttől alig egyetlen köpésre. A népesség évről-évre növekszik, számos híresség lakik itt, a történelmi emlékek pedig gazdagok. A Magyarországon megmaradt 3 minaretből egy itt van, akárcsak a Kutyavár, a Fundoklia-völgy, a Szapáry-kastély és még lehetne sorolni. Ezek úgy szépen elvannak magukban, a kutya sem törődik velük, pedig egy kis odafigyeléssel turisztikai célpont is lehetne a város. Az Óvárosban található termálfürdőbe sokan érkeznek határon innen és túl, hiszen a víznek gyógyhatása van. Ilyenkor nyílik lehetőség megtekinteni az Óvárost, a minaretet, a kastélyromot (már ami megmaradt belőle), a fennmaradt római utat, a II. Lajos emlékművet, a fogadalmi és a hegyi kápolnát. A Szent Mihály templom oldalában áll Bogner Mária Margit vizitációs nővér sírja, akit pár éven belül a pápa boldoggá fog avatni. Ezekre miért nem figyelünk oda?

Érd városi, sőt, megyei jogi városi címét erősen megkérdőjelezem, hiszen semmi sincs itt, ami miatt városnak lehetne nevezni. Egyedül itt van gépjármű- és telekadó, aminek ellenére a város folyamatos pénzhiánnyal küzd. Pár éve egy pályázat keretében felújították a város főterét, amely így legalább kinéz valahogy. Szintén évek óta folyik a csatornázási projekt, ami Isten tudja hány milliárd forintot emésztett fel, de eddig a káros haszna több, mint a pozitív. Befejezése még ma is bizonytalan. Az érdi utak híresek országszerte, hiszen minőségük messze elmarad más városokétól. Nincsenek a városban kulturális épületek: a szomszédos, harmad akkora Százhalombattán van mozi, színház, strand, uszoda. Nálunk semmi ilyen, de még hasonló sincs. Van egy könyvtár, egy művelődési ház, azt' kész. Lehet azzal jönni, hogy 'batta a MOL miatt gazdag város, de mi van a gépjármű- és telekadóval? Nyakamat rá, hogy azok legalább annyit tesznek ki, mint amennyit a MOL fizet 'battának... A jó pár éve megépített aluljáró Érd alsónál a másik katasztrófa. Esős időben a víz összegyűlik benne, az elvezetés nincs megoldva, így ilyenkor minimum gumicsizma, ha nem csónak szükséges az átkeléshez. A mellette található buszpályaudvarról nem is beszélve, hiszen a helyi buszok menetrendje valami katasztrofális. Az üzemeltető Volánbusz pedig szó szerint szarik az egészre, hiszen az elmúlt időben akárhány megkeresést írtam nekik a vasúti-autóbuszos csatlakozások javítása érdekében, mindegyiket elutasították. Sokszor 5-10 perc miatt kell egy vagy több órát várni a buszra a vonat miatt, mert a Volán nem képes a buszokat ennyivel később indítani. Ezek után megkérdezem tehát, hogy miért élek még mindig itt?

Érd akármennyire szép és kultúrában gazdag város, a város üzemeltetése elveszi az emberek kedvét még az élettől is. Nem is értem, miért élek még mindig itt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése