10/31/2013

Tök helyett glória

Október utolsó napja az amerikai szokások szerint halloween, amikor a gyerekek mindenféle rémisztő jelmezbe öltöznek, és járnak házról-házra csokit vagy csalunk! és hasonló felkiáltásokkal. Ez a szokás egyre jobban terjed a világban, és sajnos nálunk is. Miért sajnos? Mert nálunk nincs és remélhetőleg soha nem is lesz halloween. Október utolsó napja halottak napja. Ezen a napon megemlékezünk minden elhunyt családtagról, rokonról, barátról, hozzátartozóról. Egy nap, ami csak az övék. November elseje Mindenszentek ünnepe. Ilyenkor az összes valaha élt szentről emlékezünk meg, különösen azokról, akiknek nincs külön emléknapjuk (mai naptárakban: névnap). Nagy részük csak kis közösségek számára ismert, míg másokat szinte mindenki ismer. Ez a nap az ő napjuk. Ennek apropóján alább megosztom a két kedvenc szentem képét.

Szent Sebestyén (balra) volt római tiszt, majd később hite miatt mártírhalált halt. Első alkalommal római katonák lenyilazták, de túlélte, így úgy tartják, mint aki visszatért a halálból; tehát a hitet nem lehet elpusztítani, a hívő pedig bizonyos értelemben halhatatlan.
Szent Júdás Tádé (jobbra) a reménytelen és veszett ügyek védőszentje. Jézus 11.-ik apostola volt.

Noha mindkét szentnek van emléknapja a Gergely-naptárban, ennek ellenére én külön is megemlékezem róluk. Könyörögjetek érettünk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése