4/19/2014

Húsvéti elmélkedés

Olyan furcsa volt ma felkelni: mindenki elment vásárolni, én meg otthon voltam. Csodálkoztam, hogy nem kellett mennem dolgozni. Ja, hogy holnap ünnep. Oké, akkor nézzük meg, hogy milyen. Húsvét, azaz nyúl, tojás, sonka, locsolás. Valószínűleg én vagyok a hülye, hogy nem tudom ezt a négyet összekötni, de csak azért is megpróbálom: a nyúl, amely tojást rak... a sonka, amely a nyúlból készül... na jó, ez tényleg nem jön össze. Akkor guglizzunk: a húsvét Krisztus feltámadásának ünnepe. Hmmm, így már mindjárt más. Már kezdtem félni, hogy a húsvét is egyfajta elfajult kereskedelmi ünnep, mint a valentín nap meg hasonlóak. Szóval Jézus feltámadt, ezt ünnepljük. A TV-ben a szentmise vagy istentisztelet közvetítéseken tökéletesen látszik, hogy a padokban ülő emberek 80%-a azt sem tudja hol van vagy hogy mi folyik körülötte. Tehát?

A ma embere szereti az egyenes dolgokat. Nem szeret kertelni, inkább amolyan in medias res típus. Nem szeretik a titkokat, rejtélyeket. Annak azonban, aki meg kívánja érteni, hogy egyáltalán mit is ünneplünk húsvétkor, annak meg kell próbálnia átlátnia egy isteni misztériumot. Nehéz szavak ezek, valóban. Misztérium, azaz titok. Ám ha Jézus feltámadt, és az egész világ ezt ünnepli, akkor hogyan is lehet ez titok? Nem a feltámadás a titok, hiszen ezt az egész világ ismeri; a feltámadás és az egész életút oka az, ami rejtély. Azt mondják az okosok, hogy Krisztus meghalt a bűneinkért; azért, hogy nekünk már ne kelljen. Az átlagember rögtön rávágja, hogy mindez szép és jó, de miért van mégis jelen a halál az életünkben? A kérdés jó, csupán a következtetés nem. Bűn nélkül, tiszta lélekkel ugyanis nem lehet meghalni, csakis biológiai értelemben. Sőt, még úgyis csak bizonyos ideig, hiszen elvégre előbb-utóbb mindnyájan meghalunk és találkozunk korábban elhunyt ismerőseinkkel. Hoppá, mit csinálunk? Találkozunk? De hogyan? Hát a feltámadás árán. Krisztus feltámadásával megmutatta, hogy mi is feltámadhatunk az örök világban. Tiszta lélek és Istenhez hű élet kell tehát ahhoz, hogy Őt tudjuk követni és feltámadni. Nem lehetetlen. Ha pedig egy kicsit is képesek vagyunk átérezni mások búját-baját, akkor próbáljuk meg a következőt: azt írtam ugyebár, hogy tiszta lélek kell a feltámadáshoz. Ahhoz, hogy ezt az állapotot elérjük, hozzásegít minket az, hogy Krisztus szenvedett a Golgotára vezető úton és a kereszten is. Hogyan? Képzeljük el, ha úgy kéne szenvednünk minden bűnönkért, mint az volt kb kétezer évvel ezelőtt: kínzások, csonkolások,... nem kell, mert Jézus elszenvedte ezeket. De csak és kizárólag azért, hogy nekünk ne kelljen. Semmi másért, csak ezért.

Mi tehát húsvét üzenete és misztériuma? A szeretet. Nem hiába nevezik ezt a keresztény vallás születésnapjának, hiszen húsvétkor Krisztus az Egyház (földi értelemben vett) "értelmi alapját teremtette meg". A húsvét nem a nyúlról szól, a tojásokról, sonkáról, locsolásról. A húsvét az életről, a szeretetről és a feltámadásról szól. Visszatérve a bevezetőhőz: jó látni, hogy a templomban lévők nagy részének fogalmuk sincs mi zajlik körülöttük; mert ők legalább évente egyszer, a legnagyobb ünnepen elmennek, hogy megszenteljék a napjukat (és a lelküket). Kerekedjünk fel mi is, és látogassunk el egy templomba, legalább ilyenkor; adjunk hálát és köszönjük meg Jézusnak, hogy élhetünk, és hogy a halál számunkra csupán átmenetet jelent, nem pedig halált!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése