7/24/2014

Morior in nomine Deus

Az Isten és vallások nevében tevékenykedni nagyon menő dolog manapság; sőt, olyannyira, hogy a tengerentúlon komplett iparág épül erre. Mindent el lehet adni Isten nevével fémjelezve, legyen szó akár könyvről, TV-műsorról... de akár háborúról is. Isten nevében vívjuk a harcot a mindennapjainkban, majd amikor valami nem (úgy) sikerül, akkor káromoljuk Őt. Elvárjuk azt, hogy mindent megtegyen értünk, míg mi érte kb. a kisujjunkat sem mozdítjuk. A hit eme formája bűn. Azt szokták mondani, hogy a két legveszélyesebb bűn a hitetlenség és a vakhit. Utóbbi a bejegyzés első mondatában említetthez nagyon is jól dukál, egyre több ugyanis az önjelölt próféta, aki mindenkinél többet tud az Istenről. Ide kapcsolódik az a felmérés, miszerint az emberek szövegértése folyamatosan csökken. Olvasni még csak-csak tudnak, de felfogni, hogy mit is olvasnak, már nem megy. Ebből kifolyólag létezik manapság sok ezer vallás, egyház és felekezet is, ám most nem erre óhajtok kitérni.

Isten nevében harcolni elsősorban a melegek ellen szoktak, mondván God hates fags (Isten utálja a buzikat). A másik legelterjedett forma pedig az izraeli jogok. Mondván ugyanis, hogy izrael a kiválasztott nép, nekik kell tehát beteljesíteni az ószövetségben foglaltakat. Ezeket nagyon jól felhasználva hirdetett teljesen értelmetlen harcot Izrael Palesztína ellen. A zsidóknak kell a terület, elvégre az a szent föld, nekik azt kell elfoglalniuk, benne van az írásban. Nem számít nekik város, falu, emberélet - mindenen átmennek, csak hogy beteljesítsék azt. Kár, hogy Isten a kitartás mellett a szeretetre is tanít, de mint tudjuk, "a vakhit épp olyan veszélyes, mint a hitetlenség". Izrael népét szent háborúba küldeni tehát annyi, mint egy egész népet a pokolra kárhoztatni. Ezzel ugyanis megszegik Isten törvényeit, hiszen pusztítanak, gyilkolnak, rombolnak. Márpedig a bűn alól nem ad majd felmentést az, hogy "de hát én csak be akartam teljesíteni az Írást".

Jó lenne, ha vallástól független minden hívő ember felismerné azt, hogy Isten (vagy Allah, vagy nevezzük akárkinek) nem akar mást, csak békét és szeretetet a földön. Harcolhatunk az Ő nevével viselt háborúban, de azon a bizonyos napon meg fogjuk látni, hogy mindazt csupán a vakhit okozta nekünk. Imádkozzunk tehát az Ő szeretetéért, nehogy túl késő legyen...!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése