1/31/2015

Deus Ex

Képzeljük el a helyzetet: valamikor vagyunk valahol, amikor is egy baleset során jóformán meghalunk. Elvesztjük pár végtagunkat, van egy lyuk a fejünkben és a mellkasunkban is. Mi lenne erre a reakció? A mai, modern orvostudomány valószínűleg rögtön feladná, mondván annyi beavatkozást kellene elvégezni, hogy kétségtelen: a beteg szervezete nem élné túl a beavatkozást. Ám mi történik akkor, ha a technikát hívjuk segítségül? Mondjuk úgy létezik (jobban mondva: erősen kifejlesztés alatt áll) egy technológia, amit magyarul (egy rosszul átvett fordítás révén) augmentációnak hívnak. Ennek lényege, hogy a páciens az elhalt, de létfontosságú szerveinek feladatát olyan gépi testrészek veszik át, amelyek egy hálózat keretében az aggyal kommunikálnak. Ezzel konkrétan az agyat leszámítva valamennyi szerv helyettesíthetővé válna. Kérdés persze, hogy akarjuk-e?

Visszatérve a fent említett helyzetre: tegyük fel, hogy az orvosok kommunikációképes állapotba hoznak, ám sorsunkról nekünk kell döntetnünk: augmentáció vagy halál? Maga az irányzat, ami ezzel foglalkozik, a transzhumanizmus nevet kapta. Szó szerinti fordításban annyit tesz, hogy "az ember utáni". Hiszen amikor az ember biológiája felmondaná a szolgálatot, akkor jönnének a gépek, amik e szerepet átvennék. Képzeljük el, hogy ismét látnánk, hallanánk, beszélnénk, szaladnánk, érinthetnénk, kommunikálhatnánk. Ennek csupán egyetlen ára lenne: a gépesítés. A negatív teóriákkal ellentétben ezzel nem válnánk se cyborggá, sem pedig robottá, csupán egy emberré, akin a technika segít (vagy mondjuk úgy tart életben).

Teológusok szerint az eljárás nem helyénvaló, hiszen meggyalázni az Istentől kölcsön kapott emberi testet a legnagyobb bűnök egyike. Szerintük ugyanis eme művelettekkel a test becstelenné válna és elvesztené természetességét. Tény, ám ha ez lenne az egyetlen esély az életben maradásra, akkor mondjak le róla, csak mert a vallásom azt mondja, hogy...? Isten azért hívott minket életre, hogy éljünk. Egy embernek pedig egész egyszerűen nincs joga ítélkezni más ember élete (vagy halála) felett. Ne más szabja meg, hogy úgymond jogosult vagyok-e az életre! Ha megszülettem, akkor Isten azt akarja, hogy éljek.

Valószínüleg futurisztikusan hangzik ez az egész, ám a valóság az, hogy noha még eme technológia gyerekcipőben jár, ám egyre jobban terjed. Sőt, az USA-ban már külön politikai párt is létrejött, hogy képviselje a transzhumanista embereket és azok nézeteit. Pár év(tized), és az ember megújul; ahogy a mondás tartja: jobb lesz, mint újkorában.

1 megjegyzés:

  1. Jól hangzik, hogy vannak már ilyen lehetőségeink is. De így is vannak akiket mit sem érdekel testük egésze és egészsége. Ha ez népszerűvé válik akkor ez egy új iparág lesz. Mert az ember azt gondolja majd, "dohányzás, drogok, stb?? kit érdekel ha tönkre megy a szívem, vagy a tüdőm, stb." Természetesen ne a buták miatt ne éljen tovább sok jó ember. Amúgy tetszett amit írtál.

    VálaszTörlés