3/11/2015

Nullház

Fura dolog a vallás és a teizmus (istenhit). Egyesek nyíltan hisznek benne, mások rejtőzködve, míg megint mások kézzel-lábbal tiltakoznak ellene. Szent Ágoston óta tudjuk azonban, hogy az ember capax dei, azaz nagyon csúnya fordításban minden ember képes az Istenre - minden ember keresi az Istent, akár nyíltan, akár titokban, akár tudatalatt, de nincs kivétel. Felmerül ezek után a kérdés, hogy szükségesek-e a vallások ahhoz, hogy az ember egyáltalán higyjen? Nagyon sok vallás létezik a világon: monoteista, politeista, ateista. Ezeknek aztán rengeteg alfaja, egyháza, felekezete, gyülekezete van, mindenki megtalálhatja tehát a neki megfelelőt. S pontosan itt kezdődnek a problémák: honnan tudjuk, hogy melyik az "igazi" vagy az úgymond "nekünk való" vallás/egyház?

Nézzük meg a világvallásokat! Volt kezdetben a judaizmus, amire jött a kereszténység, amire jött az iszlám. Az érdekessége az, hogy elismerik az előttük valót: a kereszténységben a Biblia a Tórával teljes, míg a Koránban rengeteg utalás van mind a Tórára, mind pedig az Evangéliumokra. Ezek mindegyike monoteista, azaz egyetlen Istent imád. Mind a mai napig harcolnak egymással, mondván az enyém az igazi isten, pedig belegondolva mindegyik monoteista vallás egyazon istent imádja, csak másként. A judaizmus az ősi szokásokat követi, a kereszténység egy fokkal modernebb, míg az iszlám valahol a kettő között van. Mindegyiknek megvan a maga prófétája: Mózes, Jézus és Mohamed. Az egyetlen különbség az, hogy a keresztények Jézusra nem csak úgy tekintenek, mint próféta, hanem mint isteni személy. A kérdés még mindig adott: melyik az igazi, ha csak ezt a hármat nézzük? S ha meg is van az igazi, azonbelül melyik egyház/felekezet/gyülekezet?

A mai világnak köszönhetően már mindenki számára elérhetővé váltak a szent könyvek, amelyek alapján az istenkeresők megpróbálhatják megtalálni az útjukat. Téves lenne azt állítani, hogy a sok vallás közül csak egy az igazi, hiszen ha azt valljuk, hogy Isten a saját képmására formált minket, akkor láthatjuk, hogy mind egyediek vagyunk; tehát ebből következően az Istenhez sem csak egyetlen út vezet. Ha a Kedves Olvasó is hasonló, Istent kereső helyzetben van, azt ajánlom, hogy olvassa el mind a Tórát, mind a Bibliát, mind pedig a Koránt, majd válasszon: melyik a neki legszimpatikusabb. Ha ez megvan, tegye ugyanezt az abban a hitben működő egyházakkal, és ha megvan a megfelelő, kutasson rá, van-e a közelében. Ha nincs olyan egyház, akkor pedig higyjen Istenben egyház nélkül!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése