7/09/2016

Több mint ember

Augusztus 3-án New York Cityben egy egynapos, nagy figyelemmel kísért rendezvény kerül megrendezésre, amelynek fő témája a humánaugmentáció lesz. Volt több hasonló próbálkozás is ilyen rendezvények megszervezésére, és többségük sikerült is, ám eddig még egyik sem kapott ekkora visszhangot, mint ez: amellett, hogy több nagy vállalat is támogatja, még a CNN is élőben fog sugározni róla. Elértük volna a jövő határát?

Képzeljük el, hogy egy baleset során elvesztjük valamelyik vagy akár mindegyik végtagunkat. Az orvosoknak még éppen hogy sikerül minket megmenteni, ám életünket kezek és lábak nélkül kellene leélnünk. Ám jön ez az új technológia, ami nem csak, hogy úgymond visszaadja őket művégtagokkal, de ezek az idegrendszerbe és az agyba bekötve ugyanúgy tudnának érezni, mint az eredetiek. Irányíthatóak lennének, éreznénk velük, ám mindezeken túl adnának némi pluszt: hiszen az emberi test és a csontok sérülékenyek, ám ezen művégtagok olyan anyagból készülnek, ami azokhoz képest sokkal erősebb és ellenállóbb. Azáltal tehát, hogy megkapjuk őket, nemcsak ismét "teljesen ép" emberek leszünk, hanem annál kicsit többek.
Egy másik balesetben egy robbanás történik mellettünk: a szétrepülő szilánkok és repeszek szitává szaggatnak bennünket. Közel lennénk az elvérzés határához, a mai orvostudomány nem tudna minket megmenteni, hiszen vagy elvéreznénk, vagy pedig a fertőzések vinnének el. Ám jön ez az új technológia, aminek segítségével nemcsak, hogy életben maradnánk, de teljesen fel is épülnénk. Eme újítás miatt a testünk kapna valami pluszt; valami olyasmit, amivel többé válhatna, mint korábban volt. Többé, azaz kevésbé sebezhetővé az evilági dolgok ellen, mint például lőszerek vagy betegségek. Az egész testünk elektronikus idegpályákon lenne összekötve, az ereinkben pedig szinte kimutathatatlanul kicsi méretű nanorobotok járkálnának azért, hogy ezt a védelmet fenntartsák. Azáltal tehát, hogy megkapjuk őket, nemcsak ismét "teljesen ép" emberek leszünk, hanem annál kicsit többek.

A fentiek alapján az első kérdés, ami az ember számára felmerül, hogy ezzel nem válunk-e cyborggá?
A cyborg egy olyan robot, ami kizárólag emberi tulajdonságokkal rendelkezik. Mi azonban továbbra is emberek maradnánk. A határ az ember és a gép között maga az agy. Az emberi agy képes gondolkodni, új dolgokat megalkotni, fantáziálni; egyszóval megalkotni egy saját személyiséget. A gépek (jelen állás szerint) ilyet nem tudnak, csak azt, ami beléjük van programozva. Az ember ezzel tehát nem géppé válna, és még csak nem is gépiesedne el, csupán a technikát használná fel egy olyan szinten, amiről korábban csak álmodott. Gyógyítható betegségek, erősebb szervezett, ellenállóbb csontok - s ez a felsorolás még messze nem ért véget.

A második kérdés az lehet, hogy ezzel le kell-e mondanunk az ember természetességéről, hiszen az egységek, szenzorok tönkre teszik mindezt?
A mai modern világban nem beszélhetünk természetes emberről. A nap minden percében a különböző gyárak, létesítmények mérgeznek minket akár tudunk róluk, akár nem. Az ételek, amiket eszünk; a gyógyszerek, amiket szedünk; az italok, amiket iszunk - s még sokáig lehetne sorolni. Ezek mind-mind mérgeznek minket, tehát az ember természetessége már akkor elveszett, amikor ezek megjelentek. A tény pedig, hogy az ember többé válhat azáltal, hogy kap egynéhány technikai egységet vagy szenzort, melyek méretei egészen parányiak... nos, úgy vélem ezt mindenkinek magának kell eldöntenie. Nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy mindez jó, mert ahogyan a mondás tartja az érmének két oldala van, így ennek is megvannak a hátulütői, ráadásul nem is kevés. A kormányok képesek lennének szuperkatonákat létrehozni, felborulna a világrend és megjelenne egy új bűnözési forma. Folyamatos viszály lenne az augmentáltak és a nem augmentáltak között, ami könnyen háborúkba vezethet.

A humánaugmentáció tehát egy erősen vitatott dolog, még annak ellenére is, hogy jóformán még csak gyerekcipőben (se) jár. A lényeg az, hogy ha elterjed a világon, az alapjaiban fogja megváltoztatni az emberiséget, és létrejön egy új fogalom: transzhumán.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése