12/26/2012

Úrvacsorás szentmise

Mint azt egy korábbi bejegyzésben taglaltam, a karácsony Jézus születésének ünnepe. Az egy nagyon sajnálatos dolog, hogy ezt sokán nem tudják, ám azok, akik a tömegtájékoztatásban dolgoznak és nem tudják, az már probléma. December 25-én este az MTV Híradója az éjféli szentmisékről illetve istentiszteletekről tudósított, amikor a narrátor bemondta: úrvacsorás szentmise. Hirtelen azt sem tudtam, hova legyek meglepődésemben. Az oké, hogy valaki nem tudja, mi fán terem a szentmise, de akkor miért nyilatkozik azzal kapcsolatban?
A szentmise olyan imádságok együttese, aminek középpontjában az Áldozat áll, ebből kifolyólag nincs szentmise áldoztatás, másnéven úrvacsora nélkül. Jézus a szentmise keretében megtestesíti, magává változtatja a kenyért és a bort, így adva magát mindenkinek. Már pedig mi értelme lenne az átváltoztatásnak, ha nem részesülhetünk belőle?
Január elsejével kötelező lesz az iskolákban a hit- illetve etikaoktatás. Ezzel még nincs is probléma, de ha a hatalmi televízió ilyet nyilatkozik, akkor sejthető, milyen lesz a hitoktatás pontossága és mélysége...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése