12/24/2012

Karácsony: NEM!

Minden év decemberében meghülyülnek az emberek. Van ugyanis egy olyan nyolc (mára már csak két) napos ünnep, amikor mindenki az anyagi csőd szélére kerül, haszontalan dolgok tömkelegéve lepik meg és túlzott bejgli evés miatt halászlevet h*ny valamelyik kórház sürgősségijén. Igen, a karácsonyról beszélek.

Miről kellene szólnia?
(A mi naptárunk szerint) December 24.-nek éjjelén több mint 2.000 évvel ezelőtt Izraelben megszületett egy gyermek, aki több mint harminc év múlva megváltotta a világot. Őt ma a világ Jézus Krisztusként ismeri. Az a nap az ő születésnapja, amit nekünk, hívőknek meg kell ünnepelnünk a templomokban, szentmisékben, imádságokban.

Miről szól valójában?
Mindenki ellepi a boltokat különböző ajándékokat vásárolva. A konyhában megfőnek az ünnepi halászlevek és megsülnek a bejglik. A család apraja-nagyja feldíszíti a karácsonyfát, majd este együtt nézik a TV-t, éjszaka pedig egymást kijátszva rakják a fa alá az ajándékokat. Másnap a család minden tagja egy asztalhoz ül, és együtt fogyasztják el az ünnepi ebédet.

Mi tehát a probléma? Röviden az, hogy az utóbbinak az előbbihez abszolúte semmi köze. Ma a karácsonyt a szeretet, a család és az ajándékok ünnepének tartják. A szeretettel még nem is lenne baj, hiszen Isten egy szülött Fiát adta érettünk ezen a napon. A család valahogy nem illik a képbe, az ajándékok pedig egyenesen kilógnak. Ha valakit meg akarok ajándékozni, azt máskor is megtehetem. Elvégre nincsen törvényileg megszabva, hogy csak ezen a napon lehet ajándékozni... ráadásul a problémát tovább tetézi, hogy manapság egyre több a szegény ember, akik ebben az ajándék-hitben nőttek fel, így megszokván mindezt nem tudnak karácsonykor ajándékokat venni a gyerekeknek, akiknek emiatt összetörik a szívük. Ennyit tehát röviden a kapitalista ajándékünnepről.
Ha sikerülne elérni, hogy a karácsony tényleg az ünneplésről és a szeretetről szóljon, akkor nem lenne vele semmi baj. Ilyenkor nem ajándékokat kell venni, bejglit és halászlevet zabálni, hanem hálát adni, imádkozni és szeretni: többek között szegény és hajléktalan társainkat. Sajnos, ez csak álom marad, hiszen a pénz irányít mindent, és még magát az embert is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése