8/18/2013

Life happens without warning

Deutschland, Deutschland, über alles, azaz Németország, Németország, mindenek felett - hangzik a német himnusz első sora. Noha a himnusz ezen versszakát a hitleri időkben használták, ennek ellenére én még a mai napig is ezzel éneklem. S hogy miért? Aki ismer, az tudja, hogy a német a mindenem: a nyelv, az ország, a kultúra, a minden. A német nyelvű Wikipédia és egy külföldi társoldalnak köszönhetően sikerült felfedeznem egyet az újkori német filmremekek közül, ami noha nem mai darab (2004-ben készült), de a hatása mit sem változott. Német nyelven angol felirattal az interneten elérhető. A címe: Sommersturm.

Ez a film több szempontból is kedves nekem. Az első ok: a Starnbergi-tónál játszódnak az első jelenetek. A Starnbergi-tó Németország ötödik legnagyobb tava, München belvárosától alig 30 perc vonattal. Csodálatosan szép hely, ahol tiszta időben még az Alpokat is lehet látni. A parton gólyák, galambok és sirályok táncolnak és jönnek barátkozni a partra kilátogatókkal. A vize annyira tiszta, hogy ha nyaranta nem közlekednének hajók, inni is lehetne belőle. A varázsa mindenkit megfog, aki legalább csak egyszer kilátogat oda.

A második: mert német. A készítők megpróbálták a német humort (is) belecsempészni a filmbe, ami elég jól sikerült. Ezt az úgynevezett német humort nehéz megérteni, de akinek sikerül... Noha a nyelvezete nem egyszerű (túl sok a szleng), ennek ellenére érthető és fordulatos. Németországban játszódik, német fiatalokkal, német történettel. Azért valljuk be, a német srácoknak van egy sajátos, karakteres kinézetük, amit semelyik másik náció fia sem tud visszaadni. Többek között ezért is imádom őket... :P A történet amúgy lehetne akár valós is, semmi irreális nincs benne.
 
Life happens without warning
A harmadik: a történet. Teljesen valóságos is lehetne, nem elrugaszkodott. Egy sporttáborban játszódik, ahol három csapat fiatal készül a nagy kenubajnokságra. A film az ő itt töltött mindennapjaikat mutatja be. Tele van fordulatos elemekkel, és olyan részekkel, amikor már annyira idegesek vagyunk, hogy nem merünk odanézni. Ritka az ilyen, de ez az. A betétdalok is jók, még annak ellenére is, hogy jobban el tudnám képzelni német betétdalokkal, noha az előadó így is páratlanul jó. Az pedig már csak a hab és a meggy a tortán, hogy a film hivatalos zenéjét a Rosenstolz adja elő. Ők a német pop-rock ipar legjelentősebb alakjainak egyike, a zene pedig valami eszméletlen jó. Ja, és a Wikipédiának hála megtudtam, hogy a főszereplő srác kommunista.

Kérdezem én: kell ennél több egy jó filmhez? Nem, mert ez maga a legjobb film (receptje)! :D Mindenkinek ajánlom sok szeretettel!

A film bemutatója

Rosenstolz - Wilkommen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése