9/13/2012

Pénzt vagy életet?

A tipikus amerikai filmekben, amikor egy rabló beront egy boltba vagy bankba, ezt kiáltja: pénzt, vagy életet! Ez a mondat mára már szállóige lett. Sajnos azonban az emberek egyre többször szembesülnek ezzel a mondattal a való életben is. A válság kezdete óta nálunk is jócskán megnőttek a rablások száma. Az embereknek nincs pénzük, máról-holnapra élnek, sokan éheznek. Nehezen hinné az ember, de van, aki mindebből profitál. Amíg a bankokra korábban mindenki amolyan semlegesen tekintett, addig mára közellenséggé lettek, még akkor is, ha nincs nélkülük élet. Egyoldalú-szerződésmódosítások, óriási kamatok, null türelmi idő és szociális készség - csak pár ismertetőjel. Ezeknek a vezetői a válság során kétségbe esett embereket kihasználva jutottak olyan pénzekhez, amely egy átlagember számára elképzelhetetlen. Eközben persze az egyszerű emberek utolsó forintjai sincsenek biztonságban, a munkahelyről és a házról nem is beszélve.

Vajon mihez kezdene egy 19 éves fiatal srác, ha kitennénk őt ma Magyarországon egy olyan lakással, amire van 13 millió forintnyi ingatlanhitel és már fenyegetőzik a bank? Valószínűleg rögtön öngyilkos is lenne. A történethez hozzátartozik, hogy az a bizonyos hitel a felvételkor csak 4,5 millió volt... Szóval, mihez kezdene vajon? Megpróbálna túlélni? Aligha. Azonban én mégis ismerek egy embert, aki megpróbál túlélni. Őt Vida Patriknak hívják, és aki nézi a TV2-n futó Naplót, annak ez a név nem ismeretlen. Történetét lásd majd egy későbbi bejegyzésben. Végzettség, érettségi és munka nélkül éli a fiatal adósok életét, teljesen egyedül - azonban Deo gratias munkája már legalább van, de abból nem fog megélni hosszútávon.

Idén is fel fogom venni a diákhitelt, annak is teljes egészét, azaz 200.000 forintot. Ebből voltak nagyobbnál-nagyobb terveim is, de miért legyek spur, ha egyszer másvalaki (kortársam) szó szerint az életért küzd? Úgyhogy ebből a pénzből veszek magamnak egy-két téli ruhát, a többit meg az utolsó fillérig Patriknak fogom adni. Már felvettem vele a kontaktot, kedden délután találkozunk. Ő csak azt tudja, hogy kb 50.000 forintot fogok neki adni, de kíváncsi leszek, hogy mit fog szólni, ha megtudja, hogy az 50-ből 150 lesz! :)

Megjegyzés: A Patrikkal készített legutóbbi riportfilm megtekintéséhez kattints ide!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése