5/27/2013

Német humor

Aki ismer, az tudhatja, hogy élek-halok a német nyelvért. Minden álmom, hogy Németországban élhessek, a Deutsche Bahnnal dolgozhassak és legyen egy igazi német pasim. S hogy mi ezekkel a probléma? Miért nincsenek már meg? A legfőbb probléma - természetesen - a pénz. A második pedig a nyelv. Manapság keveset használtam és elég rendesen kezd elkopni a tudásom. Ma megnéztem egy tök jó német filmet (Reine Geschmacksache), és meglepődve tapasztaltam, hogy még a legegyszerűbb mondatokat is csak 1-2 másodperces gondolkodás után értettem meg. A film felirat nélkül volt, így egy kis részét nem értettem, de a nagyját úgy-ahogy. Eljött hát az ideje a nagymértékű szókincsbővítésnek és a szóbeli használatnak. A legnagyobb probléma a szóbeliség hiánya. Noha télen egy hetet eltöltöttem Berlinben, ennek ellenére csak az alapokkal kellett kommunikálnom, hiszen a boltban például nem kell a felsőfokú németet használni... ráadásul egy kis bátorság is kellene. Sőt, nem is kicsi!

A filmről: egy Baden-Wüttenbergben élő család életét követhetjük figyelemmel. Az apa a saját divatcégét vezeti, miközben a fia horoszkópokat ír. Egy nap Karlsten és két barátnője megkapják a lehetőséget, hogy Spanyolországba utazzanak, ám útközben összeveszik az apjával, így nem tud időben elutazni. Az apja ideges, mert egy új konkurens van feltörekvőben, akivel Karlsten is megismerkedik egy mosodában. A harc dúl a két fél között, mindeközben a család is szétmegy és Karlsten szerelmes lesz Stevenbe. Amikor már minden sínen van, Karlsten apja kirabolja Steven autóját, tönkretéve ezzel a legújabb kollekciót. A vége persze happy-end: Karlsten és Steven boldog párkapcsolatban vannak, a család pedig Spanyolország helyett Oroszországba utazik - együtt.
A film első körben nehezen érthető, néhol az embernek olyan érzése támad, mintha kimaradt volna valami. Elvileg ezt hívják német humornak. Az egész film tele van humoros jelenetekkel, de azért a komoly fordulatok is jelen vannak szép számmal. Értékelni nagyon nem tudnám a filmet: tetszett, jó volt, de valami mintha hiányzott volna belőle. Csak azt nem tudom, hogy mi... a történet jó, a szereplők is, német nyelvű, Németországban játszódik, van benne jókora német humor - ez a Fashion Victims.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése