10/01/2012

Pénzt vagy életet, 0. rész

2010. március 7-én, vasárnap este a szokásos tevékenységemhez készülődtem: leültem a TV elé, hogy megnézzem a Naplót. Azóta is ez az egyetlen műsor, ami miatt egyáltalán van TV-m... Az egyik riportnál felkaptam a fejem: egy rákos anyuka és 17 éves fia küzd a kilakoltatás és a rák ellen; pénz nélkül, étlen-szomjan. Mondhatná az ember, hogy csepp a tengerben, de az ő történetük egy picit más. Anno 4,5 millió forint jelzálogkölcsönt vettek fel házukra. Ezzel még nem is lett volna probléma, csakhogy kiderült: az édesanyában a születéskor benne felejtettek egy szövetdarabot, aminek köszönhetően rákos lett. És nem is akármilyen, hanem annak is a legalattomosabb fajtája. Szóval, kezdtek gyűlni a felhők. Az asszony nyugdíjba ment. Nyugdíja 70.000 forint volt, ami arra nem volt elég, hogy a heti 5 kezelésre bejárjon, Szigetmonostorról Budapestre. A ház törlesztőrészletei nem lettek fizetve, így azok egyre csak gyűltek. A bank egy idő után megunta, és közölte: vagy fizetnek, vagy mennek. Ekkor jött a Napló stábja, akiknek köszönhetően több százezer forint gyűlt össze, így nem kellett költözniük. Kaptak ugyanis egy év haladékot.

2011. április: a helyzet változatlan. Illetve mégsem: a hiteltartozás már közel 8 millió forint, pénz azonban még mindig nincs. Édesanya a kórházba került, orvosai szerint a legutolsó stádiumban van, ő azonban otthon szeretné leélni hátralévő idejét. 18 éves fia gondozza az abszolút magatehetetlen asszonyt, miközben éheznek.

2011. május: a halál angyala ezúttal rájuk sújtott le. A nagybeteg rákos asszonyt elvitte magával. 18 éves fia egyedül maradt 20 forinttal, és egy 8 millió forintos jelzáloggal terhelt házzal.

2012. szeptember: a házon lévő tartozás már 13,8 millió forint, azaz két év alatt megháromszorozódott. A fiú már javában nagykorú, közmunkával keres havi 45.000 forintot. Nincs villany és nincs gáz, kenyérre is éppen csak futja. A ház árverezése már elkerülhetetlen, és mint utólag kiderült: egy év után még mindig nem lett eltemetve az édesanya, mert egyszerűen nincs rá pénz. A Napló ismét forgat, de most már csak 2 ember lép a tettek mezejére. Az egyik egy újpesti albérletet ajánl fel úgy, hogy egy évig semmit sem kell fizetnie. A másik ember pedig... ezt inkább hagyjuk. Szóval, a helyzet rendeződni látszik, még ha csak nagyon kicsit is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése